ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μπλόκο Χαρδαλιά στην τουρκική ομάδα Γαλατασαράι – Έτοιμοι για διπλωματικό επεισόδιο οι Τούρκοι

Μπλόκο Χαρδαλιά στην τουρκική ομάδα Γαλατασαράι – Έτοιμοι για διπλωματικό επεισόδιο οι Τούρκοι

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται. Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα της Γαλατασαράι»


«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την αφιξή της, ενόψει του αυριανού φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξηγεί ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορονοϊό «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».


Το δημοσιογραφικό μέσο ενημέρωσης TRThaber αναφέρει ότι τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

H ομάδα της Τουρκίας, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι περιμένει μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναλυτικά:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...