Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας (ΕΣΕ) πραγματοποίησε την σύνοδό του, υπό την προεδρία της Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Anila Denaj, όπου εγκρίθηκε η αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 300 χιλιάδες λεκ (περίπου 25 ευρώ).

Η υπουργός Denaj κατά την ομιλία της στο ΕΣΕ αξιολόγησε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της κουλτούρας του κοινωνικού διαλόγου.

«Η συμμετοχή της κυβέρνησης στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας με 7 υπουργεία είναι ένα καλό παράδειγμα διοργανικής συνεργασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, είναι ένα σημάδι δέσμευσης στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι, «η νομοθεσία καθορίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τον τριμερή κοινωνικό διάλογο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον φιλικό διακανονισμό των εργασιακών διαφορών».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν ανέκαθεν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του «αξιοπρεπούς μισθού» για την «αξιοπρεπή εργασία», λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των συνδικάτων, ενώ η «κοινωνική ευθύνη» της επιχείρησης για αξιοπρεπή εργασία είναι μετρήσιμο, μέσω της επαγγελματικής ασφάλισης υγείας και ιδίως με πραγματικούς μισθούς και πραγματική κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα ε την Υπουργό.

«Ο ελάχιστος βασικός μισθός σε εθνικό επίπεδο, υποχρεωτικός για κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, προτείνεται να είναι 300.000 λεκ (250 ευρω) το μήνα από 260.000 λεκ (216 ευρώ) το μήνα, αυξανόμενος κατά 15,4%» είπε η υπουργός.

Με αυτό, πρόσθεσε, στοχεύουμε να διατηρήσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον προϋπολογισμό.

Οι συζητήσεις στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την παροχή οικονομικής στήριξης σε εργοδότες και εργαζομένους κατά την περίοδο της πανδημία COVID-19, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας σχετικά με τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για την υγεία και την ενημέρωση των πολιτών από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της φυσικής απόστασης μεταξύ των μαθητών για το νέο σχολικό έτος σύμφωνα με το ibna.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Denaj έδωσε προσοχή στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά για το χρόνο εργασίας και την ανάπαυση. Σχετικά με αυτό, μια λεπτομερής παρουσίαση για τα μέλη του ΕΣΕ δόθηκε από τον διευθυντή της Κρατικής Επιθεώρησης Εργασίας.