ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο οίκος Moody's αναβαθμίζει τις προοπτικές της Αλβανίας και προβλέπει οικονομική ανάπτυξη και μείωση του δημόσιου χρέους

Ο οίκος Moody's αναβαθμίζει τις προοπτικές της Αλβανίας και προβλέπει οικονομική ανάπτυξη και μείωση του δημόσιου χρέους

Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, δημοσίευσε στις 19 τρχ. μην. την αξιολόγηση του, στην οποία φαίνεται να αναβάθμισε τις προοπτικές της Αλβανίας από «σταθερές» σε «θετικές». Η εν λόγω θετική μεταβολή αντικατοπτρίζει την πιθανότητα ενός καλύτερου, του αναμενόμενου, δημοσιονομικού σεναρίου και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη βελτίωση της δημοσιονομικής της ισχύος.

Σύμφωνα με την ως άνω αξιολόγηση, η α/οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καταφέρνοντας να διατηρήσει μακροοικονομική σταθερότητα παρά τα διαδοχικά σοκ που υπέστη τα τελευταία χρόνια, (σεισμός του 2019, πανδημία COVID-19 και ενεργειακή κρίση του 2022). Ο οίκος Moody's επισημαίνει, επίσης, ότι το οικονομικό προφίλ της χώρας ενισχύθηκε, καθώς σημειώθηκε σημαντική πτώση στην πορεία του δημόσιου χρέους της Αλβανίας, το οποίο ήδη από το 2022 βαίνει μειούμενο, αντισταθμίζοντας πλήρως την αύξηση που είχε παρατηρηθεί το χρονικό διάστημα 2019-2021. Συν τοις άλλοις, στην αξιολόγηση προβλέπεται περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 59,2% το 2023 σε 56,3% το 2024, λόγω των συνεχών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες υπόκειται η χώρα, όπως είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική εσόδων και οι βελτιώσεις στη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων.

Πέραν της βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης, ο παγκόσμιος οίκος τονίζει ότι προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2024, ενώ η πρόσφατη σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που οφείλεται στην τουριστική έκρηξη και την αύξηση των εμβασμάτων, αναμένεται να διατηρηθεί και το διάστημα 2024-2025. Οι σταθερές ροές άμεσων ξένων επενδύσεων ιδίως σε τουρισμό και ενέργεια, η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και η αύξηση του εργατικού δυναμικού πρόκειται να δημιουργήσουν μια θετική μεσοπρόθεσμη οικονομική προοπτική.

Παράλληλα, στην ως άνω θετική αξιολόγηση του Moody's σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταδιακή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξης πρόκειται, αναντίρρητα, να ωφελήσει το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Επιπροσθέτως, η ολοκλήρωση με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, αναμένεται να ενισχύσει το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και να μειώσει περαιτέρω το εισοδηματικό χάσμα με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τέλος, ο οίκος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2023 και υποστηρίζεται από προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ και επενδύσεις μέσω του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία και να συμβάλει στη σύγκλιση των επιπέδων εισοδήματος με εκείνα των χωρών της ΕΕ.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...